Siamezen streken
De Bevalling


Als de weeën van de moederpoes beginnen zal ze dit kenbaar maken door te miauwen en door persnijgingen. Neem een bananendoos en leg hier lekkere handdoeken in. Zorg ervoor dat moeilijk bereikbare plekjes afgesloten zijn zodat je er gemakkelijk bijkan als dat nodig is.
(Let op: bananendozen zijn giftig haal deze dus 6 weken voor de bevalling en maak deze heel goed schoon met bleek)

De weeën duren ongeveer 10 minuten tot twee uur voordat het eerste kitten komt.
Er mag tussen de kittens in ongeveer maximaal steeds twee uur zitten.

Als het kitten geboren is verwijder je het vliesje, start bij het kopje en maakt het bekje schoon. Dit kan je ook uitzuigen met een slangetje.
Daarna verwijder je de moederkoek ongeveer 2 tot 3 centimeter vanaf het buikje. Je kunt dit scheuren met twee nagels en het tussen de vingers dicht wrijven of knippen en afbinden met garen.
Let op dat het bloeden stopt. Doe er wat Betadine op tegen infectie.Leg het op de handdoek en wrijf het voorzichtig droog tussen twee handen. Controleer het bekje of het geen open gehemelte heeft. Leg het kitten bij de moeder en laat haar het kitten wassen etc...

Als alle kittens er zijn ga je ze wegen en hou je dit bij op een weeglijst. Merk ze met nagellak. Nagel recht voor, links voor etc... Hierdoor hou je ze uit elkaar.

Verschoon de doos en geef de moederpoes te eten en te drinken. Het eten kan je in de hoek van de doos zetten zodat ze er gemakkelijk bijkan.

Wil je weten of er nog iets is blijven steken bij de moeder zet haar dan op haar achterpoten en voel of er nog meer zit. Ga na drie uur als er niets meer gebeurt naar de dierenarts en haal een Phytonprik.
Dit haalt de resten uit de baarmoeder en brengt de melkproductie op gang.

Foto's van de bevalling
Het opgroeien van de kittensVorige pagina